O Colognia press

Žijeme nejen v samolepkách zalepení už víc jak 27 let, během kterých jsme vyrostli v jednu z největších tiskáren v České republice s širokým sortimentem výrobků. Je tedy jasné, že už se jen tak neodlepíme.

Produkty

Portfolio našich produktů zahrnuje širokou škálu samolepicích etiket, flexibilní obaly, shrink sleeve obaly, potisk laminátů i speciální tisky z role na míru klientům.
Pro lepší orientaci můžete také využít inspirace na základě segmentově členěného portfolia.

Oborová řešení

Dodáváme své produkty v rámci širokého spektra zákazníků. Každé oborové řešení má svá specifika a speciální potřeby. Zkušenosti, získané za dobu existence tiskárny Colognia press, jsou naším jedinečným vkladem do profesionální spolupráce s mnoha různorodými klienty.

Technologie

Používáme nejlepší mašiny na světě, které obsluhují skuteční mistři svého řemesla. Na naší kvalitě je to vidět. 

CS EN DE
Zákaznická podpora +420 321 752 111
Instagram Facebook LinkedIn
Blog

Jak na ekologické etikety – úvod do nové série | 1/7

Ve spolupráci s výrobcem a dodavatelem materiálů Avery Dennison a Novinami pro grafický průmysl jsme si pro vás připravili sérii článků, které podrobně představí současné moderní materiály určené pro výrobu a potisk etiket. Vzhledem k současnému trendu se zaměříme zejména na materiály pro výrobu ekologických etiket.

udržitelnost
Jak na ekologické etikety – úvod do nové série | 1/7

Udržitelnost

Tlak na udržitelnost pochopitelně sílí i v našem odvětví etiket a obalů. Cirkulární ekonomika už není jen pojem, ale je to proces, který všichni kolem vnímáme. Výrobci materiálů jdou tomuto trendu vstříc a přicházejí na trh s řešeními, která napomáhají vytvářet trvale udržitelné obaly. Nutno podotknout, že musíme celý proces chápat jako řetěz, kdy začátek je už u návrhu obalu, a i tam by se mělo pracovat s jeho následným zpracováním.

Avery Dennison

Společnost Avery Dennison je předním výrobcem samolepicích materiálů na světě a v rámci své působnosti vyvinula i řadu ekologických materiálů. Jedním z nich jsou i materiály s obsahem recyklátu.

Colognia press

Jsme ryze českou firmou s nejmodernějšími technologiemi a strojovým vybavením. Mezi hlavní produktové skupiny patří především samolepicí etikety, shrink sleeve a flexibilní obaly včetně laminátových tub. Vyrostli jsme na zelené louce a během 25 let existence jsme se rozrostli na firmu se 150 zaměstnanci, ročním objemem více než 40 tisíc zakázek a tržbami přes 17 mil. euro. Mezi významné reference patří například Fresenius Kabi, Foxconn, DHL, Yankee Candle, Manufaktura, Vitana a další.

Ekologické materiály

Bavíme se o standardních materiálech, kde je určitý podíl základní suroviny nahrazen recyklátem, jehož obsah může být od 15 do 100 %. Zde konečně dostává význam pojem cirkulární ekonomika. Tedy původní výrobek se recykluje a recyklát se dostává do nové výroby. Tímto způsobem je dnes možné vyrobit jak materiály pro logistické termoetikety, standardní papíry, tak prémiové strukturované papíry pro potravinářství a nápojový průmysl. Můžeme nabídnout i různé typy fólií s obsahem recyklátu v bílé i transparentní verzi – polypropylenové rPP, polyethylenové rPE hojně využívané pro potravinářské a kosmetické etikety, tak i polyesterové PET fólie, které se dnes používají jako podkladový nosič u etiket především v nápojovém průmyslu.

Rozhoduje zákazník

Dle požadavku klienta existují materiály, kde i vysoký obsah recyklátu zákazník na vzhledu prakticky nepozná – jako například rMC – standardní pololesklý papír či polypropylenová fólie rPP, tak materiály, kde je na první pohled obsah recyklátu zřejmý jako třeba série prémiových papírů rFleury, která se hodně využívá pro lokální bio produkty nebo polyethylenová fólie rPE.

Nejvíc jsme se báli barevnosti. Dnes už víme, že jsme cenově i kvalitativně, co se materiálu, grafiky i dotisku na etikety týče, na stejné úrovni jako s původním materiálem.

Kvalita na prvním místě

Ovšem nemusíte mít strach o výslednou kvalitu tisku. Dnešní moderní recyklační techniky zajišťují výrobu materiálu s podílem recyklátu bez kompromisu ve vzhledu a kvalitě. Zde je potřeba si uvědomit, jaký materiál se bude zpracovávat. Kvalita, lepidlo a vlastnosti jsou takřka shodné se standardními materiály bez příměsi recyklátu. U papírů s obsahem 30% podílu recyklátu bude kvalita také 1:1. Jediná změna může být u papíru se 100% podílem recyklátu. Zde má už samotný materiál jiný vzhled a je potřeba s tímto faktem pracovat. U etiket je důležitou součástí také papírový nebo fóliový podkladový nosič (liner), který může být také vyroben z recyklátu. Zároveň v České republice funguje služba „AD CIRCULAR“ od společnosti Avery Dennison na jeho sběr, následnou recyklaci a použití opět jako vstupní surovina na výrobu nových produktů – což je také v souladu s trendem cirkulární ekonomiky.

Případovka probio

Obr – Probio – Kaše.png

Podle slov Martina Hutaře, jednoho ze zakladatelů společnosti, to pro ně nebyl žádný problém: „Je to jen o odzkoušení technologie. Nejvíc jsme se báli barevnosti, ale dnes už víme, že jsme cenově i kvalitativně, co se materiálu, grafiky i dotisku na etikety týče, na stejné úrovni jako s původním materiálem.“

Rádi vás o tom přesvědčíme, napište nám o vzorek.

zpět na všechny články

Sdílejte článek na sociálních sítích

Facebook LinkedIn

Potřebujete poradit s výběrem technologie, finalizace nebo s čímkoliv dalším?
Volejte zákaznické centrum +420 321 752 111 nebo kontaktujte naše odborníky.

Instagram Facebook LinkedIn
26
1996-2024
© 2024 Colognia press, a. s.
Developed by KREATURA.CZ