O Colognia press

Žijeme nejen v samolepkách zalepení už víc jak 27 let, během kterých jsme vyrostli v jednu z největších tiskáren v České republice s širokým sortimentem výrobků. Je tedy jasné, že už se jen tak neodlepíme.

Produkty

Portfolio našich produktů zahrnuje širokou škálu samolepicích etiket, flexibilní obaly, shrink sleeve obaly, potisk laminátů i speciální tisky z role na míru klientům.
Pro lepší orientaci můžete také využít inspirace na základě segmentově členěného portfolia.

Oborová řešení

Dodáváme své produkty v rámci širokého spektra zákazníků. Každé oborové řešení má svá specifika a speciální potřeby. Zkušenosti, získané za dobu existence tiskárny Colognia press, jsou naším jedinečným vkladem do profesionální spolupráce s mnoha různorodými klienty.

Technologie

Používáme nejlepší mašiny na světě, které obsluhují skuteční mistři svého řemesla. Na naší kvalitě je to vidět. 

CS EN DE
Zákaznická podpora +420 321 752 111
Instagram Facebook LinkedIn
Blog

Kompostovatelné etikety | 6/7

Jaký je rozdíl mezi kompostovatelným a biodegradabilním materiálem? A co rozložitelné materiály? Nebo je to to samé? V posledním článku naší eko-série o moderních materiálech na výrobu etiket jsme si posvítili právě na toto téma.

udržitelnost
Kompostovatelné etikety | 6/7

Rozdíly v pojmech

V této oblasti existuje spousta mýtů a nedorozumění. Na začátek si pojďme definovat 2 nejdůležitější termíny: kompostovatelnost rozložitelnost (biodegradabilita). 

  • Rozložitelný (biodegradabilní) materiál se v přírodě za běžných podmínek za nějaký čas rozloží.
  • Kompostovatelný materiál se v čase a za specifických podmínek taktéž rozloží a tento rozklad je doprovázen vznikem živin.

Rozdíl mezi kompostovatelným materiálem biodegradabilním (rozložitelným) je ve schopnosti uvolnit do kompostu či přírody živiny. Tuto vlastnost biodegradabilní materiál mít nemusí, zatímco pro kompostovatelný materiál je to nutnou podmínkou. Pokud je materiál označený jako biodegradabilní, neznamená to tedy zákonitě, že je zároveň kompostovatelné. Pro lepší pochopení těchto výrazů se podívejte na vizualizaci (viz obrázek níže).

Kompostovatelné materiály – Schéma na šířku.jpg

Biodegrada-bilní materiály

Jaký materiál je tedy biodegradabilní? Etikety s papírovým vrchním materiálem v kombinaci se standardními lepidly jsou v přírodě rozložitelné – můžeme je tedy označit za biodegradabilní. 

Jak je to ale s plasty? I zde existují možnosti. Mezi biodegradabilní plasty vhodné pro výrobu etiket patří například PLA fólie vyrobená z mléčné kyseliny či Natureflex, která je vyrobená z celulózy. Jaký materiál je tedy kompostovatelný? Zde je orientace snažší. Existuje norma EN13432, která přesně definuje podmínky a čas, za který se materiál musí rozpadnout a uvolnit živiny. V Colognia press zpracováváme tyto kompostovatelné materiály na tradičních i digitálních technologiích za použití kompostovatelných barev. 

Kompostova-telné etikety

Kompostovatelné etikety jsou určeny pro velmi úzkou skupinu produktů. Rozšíření kompostovatelných materiálů je do budoucna velkou otázkou. Důvodem je nemožnost recyklace, ba co víc, kompostovatelné materiály představují kontaminaci pro recyklaci standardních plastů i plastů vyrobených z obnovitelných surovin (Bio-Based PE, Bio-Based PP, Marble Base).

Recyklace etiket a podložek

Jednoduchou, ale v České republice zatím málo využívanou službou je možnost recyklace podkladového materiálu etiket (liner), který zbyde jako odpad po nalepení etikety. Tento odpad dnes končí ve většině případů na skládce, kde je díky obsahu silikonu obtížně odbouratelný. Společnost Avery Dennison se může postarat o zpětný odběr lineru a je schopna podložky recyklovat. Vy tak můžete aktivně přispět ke konci skládkování těchto dnes již recyklovatelných materiálů.

S nenalepenou etiketou se v běžném životě nepotkáte. Etiketa je součástí obalu a tak se také přistupuje k její recyklaci. Správnou volbou etikety můžete pomoci, ale i ublížit recyklovatelnosti celého obalového řešení. S výběrem vhodného řešení z hlediska snadnosti recyklace vám rádi pomohou naši vyškolení experti.

 

Za spolupráci děkujeme Novinám pro grafický průmysl, ve kterých tato série článků pravidelně vychází. Velké díky patří také našemu dlouholetému partnerovi Avery Dennison.

Sdílejte článek na sociálních sítích

Facebook LinkedIn

Potřebujete poradit s výběrem technologie, finalizace nebo s čímkoliv dalším?
Volejte zákaznické centrum +420 321 752 111 nebo kontaktujte naše odborníky.

Instagram Facebook LinkedIn
26
1996-2024
© 2024 Colognia press, a. s.
Developed by KREATURA.CZ