O Colognia press

Žijeme nejen v samolepkách zalepení už víc jak 27 let, během kterých jsme vyrostli v jednu z největších tiskáren v České republice s širokým sortimentem výrobků. Je tedy jasné, že už se jen tak neodlepíme.

Produkty

Portfolio našich produktů zahrnuje širokou škálu samolepicích etiket, flexibilní obaly, shrink sleeve obaly, potisk laminátů i speciální tisky z role na míru klientům.
Pro lepší orientaci můžete také využít inspirace na základě segmentově členěného portfolia.

Oborová řešení

Dodáváme své produkty v rámci širokého spektra zákazníků. Každé oborové řešení má svá specifika a speciální potřeby. Zkušenosti, získané za dobu existence tiskárny Colognia press, jsou naším jedinečným vkladem do profesionální spolupráce s mnoha různorodými klienty.

Technologie

Používáme nejlepší mašiny na světě, které obsluhují skuteční mistři svého řemesla. Na naší kvalitě je to vidět. 

CS EN DE
Zákaznická podpora +420 321 752 111
Instagram Facebook LinkedIn
Blog

Smývatelné etikety | 4/7

Smývatelné etikety nacházají stále větší oblibu, a to jak u výrobců, tak u jejich koncových spotřebitelů. Ruku v ruce s tímto trendem jdou také výrobci materiálů i tiskárny etiket samotné. Nás nevyjímaje.

udržitelnost
Smývatelné etikety | 4/7

V minulých článcích jsme si představili materiály s obsahem recyklátu. Dále jsme apelovali na používání monomateriálových konstrukcí v aplikacích, kde je to žádoucí, tak aby byla umožněna recyklace. 

Odmývání etiket

Pro čistotu suroviny může být žádoucí v recyklačním procesu etiketu odmýt. Se standardními lepidly to není vždy možné nebo působí znečištění mycí lázně a samotné recyklační kolony. Zásadní výhodou používání smývatelných etiket je i uživatelská přívětivost. Oblíbené jsou například ve skle balené farmářské potraviny, kde je další využití skleněného nasnadě. Nepotěší, když etiketa nejde v domácích podmínkách ze skleničky lehce smýt. Dodáme-li zákazníkovi etiketu lehce smývatelnou, podporujeme jeho loajalitu ke značce a znovuvyužití obalu. 

Pro papírové vrchní materiály existuje několik druhů smývatelných lepidel, která reagují na smývací roztok. V praxi jsou 2 možnosti: 

  • průmyslové myčky s 1,5% roztokem hydroxidu sodného nebo 
  • smývání v méně sofistikovaných zařízeních (domácích myček, manuální umývání). 

Colognia press a Avery Dennison mají řešení pro domácí i průmyslové smývání etiket.

Smývatelné etikety – Grafika.jpg

Využití smývatelných etiket

Smývatelné papírové etikety nacházejí uplatněné též v logistice obalů (pooling). Naše etikety jsou certifikovány dle standardů IFCO a Euro Pool System. Velkou výzvou je smývací proces pro stále oblíbenější fóliové etikety, jelikož folie brání prostupu mycí emulze k lepidlu a nemůže být tak narušena jeho lepivost. Musíme tedy přijít s inovativními vrchními materiály, které odmytí lepidla umožní. 

Wash-off technologie je vhodná pro všechny typy vratných skleněných lahví především v pivním a nealkoholickém průmyslu. Tento inovativní produkt, pracující na principu speciálního smývatelného lepidla horkým zásaditým roztokem a teplem smrštitelného vrchního materiálu, má za následek postupné odmývání materiálu v horké lázni. Výhodou je i fakt, že se bavíme o transparentním materiálu, díky tomu se lze designově velice snadno odlišit od běžných papírových etiket. V Colognia press máme zkušenost s těmito materiály, jejich potiskem a následným zpracováním.

Etikety na cidery

Shrnutí 

Můžeme se také zamyslet nad znovupoužitelností etikety a vyhnout se tak recyklaci a potřebě nového materiálu. Existují i řešení pro nápojový průmysl, kde etiketa vydrží i více jako 30 mycích cyklů v průmyslové myčce, a to bez poškození vzhledu etikety, její barevnosti a čitelnosti informací – příkladem je produkt MulticycleTM od Avery Dennison

Smývatelné etikety – Pivo.png

A máme zde ještě jeden materiál, který ne nadarmo získává přízvisko materiál budoucnosti – CleanFlakeTM, materiál určený pro usnadnění recyklace PET lahví. Ale o tom si povíme zase v příštím článku. 

Za spolupráci děkujeme Novinám pro grafický průmysl, ve kterých tato série článků pravidelně vychází. Velké díky patří také našemu dlouholetému partnerovi Avery Dennison.

Potřebujete poradit s výběrem technologie, finalizace nebo s čímkoliv dalším?
Volejte zákaznické centrum +420 321 752 111 nebo kontaktujte naše odborníky.

Instagram Facebook LinkedIn
26
1996-2024
© 2024 Colognia press, a. s.
Developed by KREATURA.CZ