O Colognia press

Žijeme nejen v samolepkách zalepení už víc jak 27 let, během kterých jsme vyrostli v jednu z největších tiskáren v České republice s širokým sortimentem výrobků. Je tedy jasné, že už se jen tak neodlepíme.

Produkty

Portfolio našich produktů zahrnuje širokou škálu samolepicích etiket, flexibilní obaly, shrink sleeve obaly, potisk laminátů i speciální tisky z role na míru klientům.
Pro lepší orientaci můžete také využít inspirace na základě segmentově členěného portfolia.

Oborová řešení

Dodáváme své produkty v rámci širokého spektra zákazníků. Každé oborové řešení má svá specifika a speciální potřeby. Zkušenosti, získané za dobu existence tiskárny Colognia press, jsou naším jedinečným vkladem do profesionální spolupráce s mnoha různorodými klienty.

Technologie

Používáme nejlepší mašiny na světě, které obsluhují skuteční mistři svého řemesla. Na naší kvalitě je to vidět. 

CS EN DE
Zákaznická podpora +420 321 752 111
Instagram Facebook LinkedIn
Blog

Spokojení zaměstnanci a zákazníci "ruku v ruce"

Ředitelka společnosti Colognia press poskytla obsáhlý rozhovor slovenskému časopisu PrintProgress. Děkujeme.

firemní novinky
Spokojení zaměstnanci a zákazníci "ruku v ruce"
PrintProgress_01.jpg PrintProgress_02.jpg PrintProgress_03.jpg

Léty se prověřuje kvalita a narůstá hodnota firmy. Za velký úspěch považujeme především růst firmy během její historie. Společnost operuje z velké většiny na území České republiky s aktivitami i v rámci EU.  V současné době máme 127 zaměstnanců, za loňský rok jsme nově nabrali 14 zaměstnanců. Pro nás stejně jako pro všechny firmy je důležitý výkon. Kvalita firmy ale není dána jen jejími výsledky. Výkon firmy je tvořen výkony jednotlivých lidí. Vytváříme podmínky, zázemí a důstojné prostředí pro práci. A víme, že jsou chvíle, kdy je slušnost a vzájemná podpora důležitější než aktuální výkon.

 

V súčasnosti má takmer každá úspešná firma za sebou dlhú, niekoľko desaťročí trvajúcu históriu, ktorá siaha bez výnimiek takmer vždy až do minulého storočia. Je podľa vás podmienkou úspešnej spoločnosti až takéto dlhodobé pôsobenie na trhu?

To si tak úplně nemyslím. Kolem nás je plno nadějných firem, které vznikly v posledních letech a přicházejí další. Často v nich ale najdete lidi, kteří už dříve působili v jiných společnostech, mají za sebou zkušenosti a profesní růst. Pravdou ovšem je, že když je firma na trhu dvacet a déle let, tak to o něčem svědčí. Taková tradice a zkušenosti jsou velkou devízou. Jen si vezměte, jak zásadně se změnilo za tu dobu podnikatelské prostředí, čím vším si museli zakladatelé projít, aby se vůbec uchytili, přestáli v rostoucí konkurenci, vyrovnali se s narůstající záplavou často protichůdných předpisů a nařízení. Z vlastní praxe musím potvrdit, že zkušenosti zakladatelů firmy a dlouholetých zaměstnanců jsou nenahraditelné. A to poučení, které z nich vyplývá, trvale platí. To odhodlání, které muselo na začátku být, nás pořád inspiruje.

Aká bola teda história akciovej spoločnosti Colognia press?

Colognia press je firma vybudovaná od nuly, vyrostla během 22 let na podnik s téměř 130 zaměstnanci, ročním objemem více než 30 tisíc zakázek a tržbami přes 370 mil. Kč. Společnost Colognia press patří mezi jednu z nejpopulárnějších tiskáren v ČR s širokým sortimentem výrobků, které stále rozšiřuje. Je ryze českou firmou s nejmodernějším strojním vybavením. Mezi naše produkty patří hlavně etikety a speciální etikety, ale zabývá se celou řadou dalších produktů jako jsou visačky, flexibilní obaly, nekonečné pásy, shrink sleeve, vstupenky a v neposlední řadě potiskem laminátu.

Původně jsme chtěli „jen“ tisknout etikety - říká Pavel Kubáč, spolumajitel společnosti Colognia press: „Kdyby mi někdo v roce 1997 řekl, že mě budou etikety bavit dvacet let, asi bych se mu vysmál. Místo toho se dneska směju já, protože mě etikety baví pořád.”

Boli i vaše predchádzajúce zamestnania spojené s polygrafickou výrobou? Ako ste sa dostali do polygrafie a do Colognia press?

Než jsem se stala CEO tiskárny, působila jsem ve velké účetní firmě. Tam poznáte mnoho různých společností, které působí v naprosto rozdílných odvětvích. Přes zpracovávání účetnictví a správu jejich financí, velice detailně vidíte do fungování těchto firem, sledujete rozhodovací procesy a také výsledky, co to či ono rozhodnutí pak přináší. Dá se to asi dělat mechanicky, ale já jsem se nad tím pořád zamýšlela. Často jsem se ptala sama sebe, jaké rozhodnutí bych já udělala v takové, či jiné situaci? Pak přišla možnost zaměstnání v Colognia Press a to byla příležitost posunout se dál. Už z prvních kontaktů jsem pochopila, že tady vládne dobré ovzduší a že se tady nebojí dát příležitost i novým lidem. Poté nastalo 11 příjemně zde strávených let, nejdéle na pozici hlavní účetní, poté v roli CFO (finanční ředitelky) a zatím poslední rolí je role ředitelky společnosti. Šla jsem do ní, mimo jiné, s očekáváním, že budu moci uplatnit a uskutečnit některé ze svých nápadů a plánů, které se mi v hlavě rodily od počátku mého působení v již zmiňované účetní společnosti a dotvářely se právě v Colognii.

Funkciu štatutára spoločnosti ste obsadili takmer před dvoma rokmi. Aké ciele ste si vytýčili v súvislosti s Colognia press?

Je pravdou, že mi před téměř dvěma roky svěřili majitelé a správní rada velkou zodpovědnost. Mým hlavním cílem v té době bylo, aby tuto změnu dobře přijali lidé tady ve firmě. Bez jejich podpory bych byla ztracená. A moje cíle jsou jasné a jsem ráda, že se shodují s cíli majitelů Colognia press. Jde nám především o to, aby firma rostla, vyvíjela se a lidé tu byli spokojení a bavilo je to tu. A to jde podle mě ruku v ruce se spokojeností zákazníků s kvalitou a příznivou cenou našich výrobků a jejich trvalý zájem o naše produkty. Ale o směrech a podrobnostech, jak toho dosáhnout, by se dalo povídat dlouho.

Spíše než konkrétní vizi firmy vnímám pozitivní posun v celkovém přístupu ve vedení firmy. Základní principy jako transparentnost, jednoduchost, selský rozum, otevřený přístup v řízení firmy, politika otevřených dveří ke komukoliv v Colognii, otevřenost i k nepříjemným tématům, komunikace s lidmi a jejich vnitřní motivaci nebo seberealizaci – to jsou všechny atributy, které musí být prioritní. Toto jsou podmínky nutné, aby mohlo na tvorbu a realizaci vizí vůbec dojít. Součástí vize pro rok 2018 je rozhodně pokračovat v aktivní realizaci výběru nového ERP systému, dále absolutní posedlost zákaznickou orientací a zákaznickým servisem. Vize Colognia press nejen pro rok 2018 je rozhodně být nadále partnerem s vysokou mírou spolehlivosti, vysokou flexibilitou. Rozhodně nás čeká další rozvoj tiskových technologií a to jak konvenčních, tak digitálních a i podpůrných procesů například v DPT.

Vaše portfólio zahŕňa tlač rôznych typov etikiet, obalov, sleevov a fólií, atď. Je vôbec možné povedať, po ktorom produkte je aktuálne najväčší dopyt alebo ktoré z nich sa tešia najväčšej obľube? 

CP realizuje potisk technologií UV flexo na různé typy materiálů, primárně potiskujeme samolepicí materiály, ale důležitou součástí našeho portfolia je potisk laminátových fólií, flexibilních materiálů pro přímou výrobu obalů, materiálů pro výrobu rukávových etiket – sleevů nebo speciálních papírových materiálů s různou povrchovou úpravou. Trendem na současném trhu je zejména potisk flexibilních obalových materiálů. Aby byla eliminována následná operace spojená s aplikací etiket.

V súčasnosti prichádzajú na trh špeciality v podobe personalizovaných, či rôznych luxusných etikiet. Ktoré z týchto „špecialitiek“ viete vášmu zákazníkovi a zároveň konečnému spotrebiteľovi ponúknuť i vy? Aké sú súčasné trendy v oblasti etikiet?

Naše tiskárna jde stále kupředu, inovace a nové trendy nás zajímají, nové trendy v polygrafii rádi zkoušíme a testujeme, víme, jak digitálně tisknout nekonvenčním způsobem.  Ve světě digitálních technologií  je nejdále společnost HP, my například využíváme jejich produkt Smartstream Mosaic, při práci s tiskovým daty. Aktivní pomoc grafikům, kteří se chtějí odlišit od hlavního proudu, je pro nás samozřejmostí. Co je vlastně aplikace SmartStreamMosaic? Aplikace HP SmartStream Mosaic umožňuje snadné vytvoření variabilních dat, které se liší nejenom textem či barvou, ale třeba i posunutím obrazu, deformací, zvětšením, rotací či vygenerovanými barevnými kombinacemi některých prvků. Tímto způsobem lze vytvořit nekonečné řady personalizovaných obalů se společným grafickým základem a zákazníci o ně pochopitelně mají zájem.

Výroba obalov je oproti iným polygrafickým výrobám na vzostupe – čo sa týka množstva, použitých obalov i kreativity. Ako bude podľa vás vyzerať polygrafia o 10 rokov?

Přejeme si, aby byla tiskárna i v budoucnu příjemné, moderní místo plné příjemných a spokojených lidí. Férový a slušný zaměstnavatel.

Vývoj bude směřovat k celkovému zjednodušení grafiky na obalech a zároveň zvýšení počtu variability potisku na obalech. Určitě vidíme velký pokrok ve vývoji primárních potiskovatelných materiálů, nízkomigračních barev a celkově k faktu, že obal by měl být funkční, atraktivní a zároveň šetrný k životnímu prostředí. Nicméně 10 let je velmi dlouhá doba a predikce  pro takto dynamický trh je obtížná.

Po 22 ročnom pôsobení spoločnosti na trhu isto viete recept na dlhodobý úspech na trhu. Čo je podľa vás kľúčové pre jeho dosiahnutie a čo najdlhšie zotrvanie nie len na trhu, ale na jeho predných pozíciách a následne aj pre ďalšie napredovanie?

Snažíme se být jedničkou na trhu, co se týká nejen technologií a inovací, ale i přístupu k lidem. Naše stroje vyrobila především švýcarská společnost Gallus, která je na českém trhu zastoupená firmou Heidelberg. Umožňují tisknout osmi barvami na bázi UV nebo vodní. Umí vyrábět dvěma sítotiskovými jednotkami, což je vhodné pro tisk Braillova písma, nabízíme díky nim tisk do lepidla nebo naopak jeho eliminaci, horkou i studenou ražbu, embosing, tisk na obrácenou stranu či technologii peel off, která dovoluje vyrobit vícevrstvé etikety, takže lze například umístit nezbytný text pod designově krásnou vrchní samolepku.

Již od roku 2011 současně vyrábíme také digitálně. Tisk metodou inkjet vedle mnoha dalších výhod vyniká vysokou chemickou odolností či vysokou světlostálostí, díky které se výborně hodí rovněž do exteriérů. Technologie je určena pro malé série etiket, kde neprodražují výrobu náklady na tiskovou přípravu. Ta totiž u inkjetu spočívá pouze v editaci dat pro tisk.

V roce 2016 se nám podařilo nastartovat další etapu rozvoje společnosti a rozšíření naší technologie o HP INDIGO 6800, které dokáže významně doplňovat kategorii digitálního tisku. ABG Digicon, maximálně vybavené finalizační zařízení, je již tradiční technologie dokončování produktů HP INDIGO.

IML Prati Saturn nám umožňuje vstup do dalšího polygrafického segmentu a doplňuje tak portfolio produktů.

Co se týká dalších inovací, v naší výrobě používáme také již od roku 2013 nástroj Plantyst, který slouží k přesnému sledování výroby online. Díky tomuto nástroji máme naprosto přesný obraz o celé naší výrobě a zakázkách online 24hod./7 dní v týdnu. S daty z Plantystu pracujeme denodenně, pořádáme i denní meetingy, každý den v 8:50, cca na 10-15 min., kde se řeší provozní věci ve firmě, jak jela směna, jaké jsou problémy, řešení apod. Přispívá to k lepší komunikaci v celé firmě.

Vaša webstránka a celkovo i dojem, akým sa Colognia press prezentuje pôsobí moderne a kreatívne. Je podľa vás kreativita v oblasti tvrdého biznisu skôr pridaná hodnota alebo priam nevyhnutnosť?

Kreativita sama o sobě je podmínka, která je nutná pro úspěch v byznysu. Ale vidíme i další aspekty úspěchu: flexibilita, operativní řízení na vysoké úrovni, kvalitní lidský potenciál, chuť udělat něco navíc a neustávající vývoj.

Etikety a obaly sú okrem ceny primárnym nákupným stimulom, s ktorým prichádza zákazník do kontaktu. Patríte i vy medzi spotrebiteľov, ktorých nákupné správanie je vo veľkej miere ovplyvnené kvalitou obalu a jeho vizuálneho spracovania? 

Jak se říká, není šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu. Takže známé rčení „obal prodává“ má jistě své opodstatnění. Já sama se určitě řadím mezi zákazníky, kteří kromě toho, že je zajímá kvalita nakupovaného produktu, nakupují i očima. Často se také nevyhnu podrobnějšímu zkoumání obalu, kdy se dívám na jeho kvalitu, kvalitu potisku a na to, z jakého materiálu je vyroben. Nějak mě zkrátka 13 let strávených v Colognia press muselo poznamenat.:-) Určitě pro mě ale obal není tím úplně hlavním aspektem při nakupování, kvalita zabaleného produktu vítězí. Pokud se ale rozhoduji mezi více stejně kvalitními produkty, jednoznačně vybírám podle obalu. Mám ráda hezké věci a produkty, třeba ty kosmetické, na kterých jsou krásné etikety mezi ně beze sporu patří.

Spoločnosť Colognia press získala počas svojho pôsobenia i množstvo domácich či zahraničných ocenení. Medzi inými Ocenenie od Svetovej obalovej organizácie, Zodpovedná firma, Firma roku 2017, Obal roku 2018, atď. O aké ocenenia išlo? Ako veľmi sú ocenenia tohto typu pre firmu vašich rozmerov dôležité a ako vám pomáhajú pri rozvoji biznisu?

Jsme držiteli ocenění Obal roku 2010 za Braillovo písmo na laminátových obalech. Jako první česká firma v historii jsme v květnu 2011 získali zlatou Cenu prezidenta Světové obalové organizace. Ta vyzdvihla Braillovo písmo na laminátových tubách. V září 2012 obdržela Colognia press certifikát HD flexo. Stejné potvrzení kvality výroby touto technologií do té doby nezískala žádná z českých ani slovenských tiskáren. Tiskneme také technikou DPG – což jsou obaly se speciální značkou, která umožňuje vrátit zálohovanou plastovou lahev. Využívá je sousední Německo. Colognia press pro jejich tisk získala certifikaci a ocitla se tak mezi několika vybranými výrobci v celé Evropské unii. V říjnu 2017 získala Colognia druhé místo v soutěži HN Firma roku ve Středočeském kraji a také ocenění titul Vodafone Odpovědná firma roku 2017 ve Středočeském kraji. Obě tato ocenění nám udělala velkou radost a dodala chuť i motivaci do další práce. V letošním roce jsme získali první místo v soutěži Obal roku (kategorie nápoje) za potisk plechovek (flexotiskovou technologié) organických šumivých nápojů Switchle britského výrobce Healthy Sales Group. Samozřejmě máme velkou radost ze všech ocenění, dokládá to kvalitu naší práce, ale i velký závazek do budoucna.

Ako je vaša firma vnímaná v mieste podnikania? Aký prínos (sociálny, environmentálny, ekonomický) má vaše podnikanie pre místní komunitu?

Jsme jedním z významných zaměstnavatelů v Kolíně a kolínském regionu. Jsme vnímáni jako společensky odpovědná firma a slušný a férový zaměstnavatel. Zaměřujeme se především podporu vzdělávání a podporu sportu. Věříme, že vzdělaní lidé dokážou lépe přispět k vývoji civilizace dobrým směrem, a že i dnes platí „ve zdravém těle zdravý duch“. Kromě toho občas podpoříme něco mimořádného, co nás zaujme, i když to úplně nepatří do naší strategie:

Stejně jako každý rok, jsme i letos jsme přispěli na zakoupení sociálního automobilu, které organizuje poděbradská společnost Kompakt. Tento automobil bude sloužit Alzheimercentru Filipov u Čáslavi.

Na vánočním večírku jsme připravili tombolu, která měla charitativní rozměr, výtěžek jsme věnovali spolku nevidomých na jejich sportovní aktivity, které jim pomáhají dělat život veselejším.

V roce 2017, 2018 jsme se rozhodli podpořit sportující mládež, a to prostřednictvím Expres CZ-Scott Team Kolín, podporujeme také maturanty a jejich maturitní plesy. Ale podporujeme i kulturu - stali jsme se hlavním sponzorem výstavy obrazů "Světlo v obraze, český impresionismus - Inspirace blízké i vzdálené" v Jízdárně Pražského hradu, 6. října 2017 - 7. ledna 2018.

Přispíváme Městu Kolín na organizaci výstavy o životním prostředí, která je každoročně velmi navštěvovaná a oblíbená.

Snažíte sa minimalizovať či zlepšovať svoj dopad na životné prostredie?

Vždycky jsme se zajímali o životní prostředí, nyní máme i díky skvělé kolegyni Lence Prokešové další ekologické novinky u nás ve firmě. Například: rozmístění košů na tříděný odpad napříč firmou; odbourání jednorázových zásob (plastové lahve, cukr v sáčkách, mlíčko, citron v plastu); nákup stáčené ekologické drogerie do vlastních nádob; při velkých celofiremních akcí jako snídaně, workshopy, teambuildingy také nákup bez odpadu. Letos jsme se také jako celá firma zúčastnili akce "Ukliďme Česko" a pojali ji jako firemní teambuilding, celý den jsme uklízeli lesík Borky v Kolíně. Objevili jsme 3 větší skládky, na které padlo cca 100 ks pytlů. Celou akci jsme pojali jako zero waste, takže jsme během ní nevytvořili vůbec žádný odpad. Jako pozornost si každý odnesl na památku homemade dárek, děti voskované plátýnko na svačinu a dospělí levandulové a mátové mýdlo. Počet dobrovolníků 41, sesbíráno bylo 2000 kg odpadů.

Keďže v tomto ročníku vydaní časopisu PrintProgress venujeme prednostne pozornosť dámam pôsobiacim v polygrafickom priemysle, nedovolí mi nespýtať sa, už takmer pravidelnú otázku: Aké sú z vášho pohľadu i skúseností ženy – manažérky reakcie na pôsobenie príslušníčky nežnejšieho pohlavia vo vedúcej manažérskej pozícii? Majú to ženy v manažérskych funkciách v tak technickom odbore, akým polygrafia bezpochyby je, náročnejšie ako príslušníci opačného, silnejšieho  pohlavia? Pocítili ste niekedy, že byť manažérkou v polygrafii je trochu handicap alebo skôr naopak výhoda?

Vždy mi imponovaly ženy, které se rozhodly jít vlastní cestou, překonaly strach a vzaly odpovědnost za svůj život do svých rukou. A nemusí to být vždy ženy ve vedoucích pozicích, ale i ty, které začaly samy podnikat nebo si uskutečňovat nějaký svůj životní sen. Takové ženy jsou pak podle mého názoru připraveny i na to, že nebudou vždy přijaty jako rovnocenné partnerky mužů, ale umí si s tím s lehkostí poradit. Já sama mám prozatím jen samé dobré zkušenosti, nestalo se mi, že bych se díky tomu, že jsem žena, cítila v nevýhodě. Naopak, často se setkávám s tím, že muži mají v sobě ochranitelský instinkt a chovají se ke mně velmi mile a zdvořile. Úžasní jsou moji kolegové v práci, ti toto vůbec neřeší.

Pravda je, že technické obory jsou pro ženy těžkopádněji uchopitelné, často nebýváme moc technické typy. Ale jak jsem již zmiňovala, mám skvělé kolegy, kteří vždy poradí a pomohou, pokud je potřeba konkrétní technické věci řešit. Na druhou stranu jsme my, ženy, zase více vnímavé k tomu, jaké jsou ve firmě vztahy, uvědomujeme si důležitost jejich tvorby i tvorby dobrých pracovních podmínek ve skupině. A pokud tento radar v sobě člověk nemá, nepomohou ani sebelepší návody a finty.

Nedávno jsem někde četla, že práce manažera je jako udržet ve stejné chvíli více míčků ve vzduchu a zachovávat neustálý pohyb na všech úrovních. A to podle mě přesně vystihuje roli manažera a je jedno, jestli vede polygrafickou firmu nebo třeba nemocnici. Důležitost komunikace, sledování toho, jak věci plynou, a okamžitá reakce, pokud se nevyvíjí správným směrem, jsou nezbytností.

Riadiť spoločnosť rozmerov Colognia press je iste veľmi náročné a vyžaduje si aj množstvo času, často na úkor toho osobného. Ale k životu patrí nevyhnutne aj relax a čas pre seba samého. Ako sa vám darí skĺbiť tieto dve roviny života? Je to vôbec možné a pri akej činnosti dokážete „vypnúť,“  nemyslieť na zodpovednosť za riadenie veľkej spoločnosti so 129 zamestnancami a jednoducho sa tešiť zo života?

Nepamatuji se, kdy naposledy se mi stalo, že by přišel den, ve kterém bych na Colognii alespoň na chvíli nepomyslela. Cítím velkou odpovědnost a závazek vůči lidem ve firmě, zákazníkům i akcionářům. A pokud mám být upřímná, občas mi to nedovolí klidně spát. Takže odpověď na otázku, jestli je možné někdy vypnout a na toto nemyslet, je v mém případě jasná. Zatím to neumím a nevím, jestli se mi to někdy povede. Ale nechci, aby to vyznělo jako stížnost. Co dělám, je moje volba a moc mě to baví. A když někoho milujete, nebo máte alespoň hodně rádi, také na něho přeci každý den myslíte, ne? Radost ze života určitě mám a když o tom tak přemýšlím, tak se to s věkem stupňuje. Vážím si daleko více věcí, které jsem dříve brala jako samozřejmost a vnímám více i drobné radosti. Vždy se moc těším na společný čas, který mohu trávit se svými blízkými. Miluji svoje děti a i když už jsou syn i dcera dospělí, jsem ráda za každou chvíli s nimi. Oba si našli výborné partnery a když se sejdeme není o legraci nouze. Jsem moc ráda i za to, že oba rodiče jsou stále vitální a snažím se část volného času trávit i s nimi.

Jsem od dětství milovnice zvířat, takže čas strávený s naší malou zoo, která čítá dvě fenky a kočku, je pro mě také velkou radostí, stejně jako cestování a poznávání nových míst a lidí. No a pomalu se připravuji na úplně novou životní roli, a to roli babičky. Takže na nějaký velký relax a čas pro sebe sama to zatím v blízké budoucnosti nevypadá, ale jsem za to ráda. Na odpočinek bude ještě času dost, až na to přijde ten správný čas.

Marianna Cabalová

zpět na všechny články

Sdílejte článek na sociálních sítích

Facebook LinkedIn

Potřebujete poradit s výběrem technologie, finalizace nebo s čímkoliv dalším?
Volejte zákaznické centrum +420 321 752 111 nebo kontaktujte naše odborníky.

Instagram Facebook LinkedIn
26
1996-2024
© 2024 Colognia press, a. s.
Developed by KREATURA.CZ