O Colognia press

Žijeme nejen v samolepkách zalepení už víc jak 27 let, během kterých jsme vyrostli v jednu z největších tiskáren v České republice s širokým sortimentem výrobků. Je tedy jasné, že už se jen tak neodlepíme.

Produkty

Portfolio našich produktů zahrnuje širokou škálu samolepicích etiket, flexibilní obaly, shrink sleeve obaly, potisk laminátů i speciální tisky z role na míru klientům.
Pro lepší orientaci můžete také využít inspirace na základě segmentově členěného portfolia.

Oborová řešení

Dodáváme své produkty v rámci širokého spektra zákazníků. Každé oborové řešení má svá specifika a speciální potřeby. Zkušenosti, získané za dobu existence tiskárny Colognia press, jsou naším jedinečným vkladem do profesionální spolupráce s mnoha různorodými klienty.

Technologie

Používáme nejlepší mašiny na světě, které obsluhují skuteční mistři svého řemesla. Na naší kvalitě je to vidět. 

CS EN DE
Zákaznická podpora +420 321 752 111
Instagram Facebook LinkedIn
Blog

Chytrá výroba zvyšuje produktivitu i zisk

Věděli jste, že Colognia press používá monitorování všech výrobních linek a finalizačních zařízení již od roku 2011? 

tiskové technologie
Chytrá výroba zvyšuje produktivitu i zisk

Otcem této myšlenky byl spoluzakladatel tiskárny Jiří Rozvařil, který spolu s Petrem Tymlem a Michalem Kutilem prototypovali monitorovací zařízení na sledování výroby online přímo v tiskárně a postupně tak dali vzniknout nové firmě Plantyst (2013).

Jen normy tiskárně nepomáhaly


Původně Colognia press, podobně jako řada dalších firem, kontrolovala produktivitu prostřednictvím stanovených norem a sledováním výkonu zakázek. Porovnávala se skutečná spotřeba vs. plán. Normy však nedokázaly zabránit nadužívání operací typu “nezaviněný prostoj” nebo “porucha nástroje”. Normy k jednotlivým zakázkám nevytvářely prostor pro růst a staly se tak paradoxně brzdou zlepšování a rozvoje jednotlivců, týmů i celé společnosti.

Monitorování pomocí Plantystu mělo úspěch


Po instalaci Plantyst boxu již po třech měsících mělo vedení firmy k dispozici přesná data o využití výrobních kapacit. Systém Plantyst umožnil sledovat historii a lépe odhadovat a plánovat trendy vývoje a dokázat odhalit skryté problémy výrobního provozu. Plantyst pomohl vedení společnosti identifikovat a vyřešit problémy omezující rozvoj a celkově lépe plánovat a zefektivnit provoz. Poskytl přesná data o provozustrojů. Potvrdil předpoklad, že manuálně pořizované výkazy práce a poruch strojů nekorespondují s realitou a že jsou přizpůsobovány různě, ne vždy správně motivovanou obsluhou. Plantyst odboural neobjektivní a nezáživnou práci s výkazy, zamezil manipulaci s daty a umožnil pracovníkům věnovat více času příslušné operativě.

Jen měřit nestačí

Pomocí systému Plantyst byla zviditelněna řada drobných problémů s evidentně snadným řešením. Přesto, že vedení dostávalo přesný přehled o tom, co se výrobě děje, zjistilo, že je mimořádně důležité pracovat s lidmi. Každodenní krátké ranní porady nad grafickými výstupy Plantystu zvané “KOKPIT” neboli denní meeting významně přispěly ke konkrétní, konstruktivní komunikaci mezi jednotlivými odděleními. Takto začaly být viditelné detaily, které negativně ovlivňovaly výrobní operaci. Tato schůzka je otevřená všem zaměstnancům, samozřejmě při zachování chodu firmy. Provozní problémy se díky novému systému komunikace s výrobou řeší ihned, resp. vzniká úkol, který dostane vlastníka, stejně tak jako čas, za který je vlastník mini-projektu zodpovědný. Otevřený přístup a možnost ovlivnit vlastní pracovní podmínky, motivuje zaměstnance k postupnému zefektivňování všech kroků ve výrobě. Výsledkem je týmová práce, vzájemná motivace a touha zlepšovat celý proces plánování a výroby.
 

Plantyst přispěl ke zviditelnění společných cílů zajištěním okamžitého přehledu o aktuálním stavu výroby všem pracovníkům v provozu a pomohl jim uvědomit si, že jak jejich pracovní místo, tak odměna, má přímou souvislost s odvedeným výkonem. Všem pomohl lépe pochopit smysl a širší souvislosti vlastní práce a také to, že cílem není plnění direktivně předepsaných norem. Jednoznačně tím podpořil týmovou spolupráci.

 

Co dodat závěrem?

Efektivita výroby vzrostla během 6 měsíců o 60 %. A stále roste. Samotné měření ale nezajistilo stálé zlepšování výkonnosti. Největší podíl na zlepšování měly změny ve způsobu práce s lidmi, úpravy v motivaci jednotlivců a přerod od cílů jednotlivců k cílům týmů. Bez systematického měření by ale k těmto změnám dojít nemohlo.
 

Do výrobní haly byly umístěny infopanely, zobrazující aktuální stav a průběh směny. Všichni díky tomu mají přehled o stavu procesu výroby. Supervizor (mistr), stejně tak management, vidí historická i aktuální online data ze všech strojů pohromadě, operátoři/tiskaři vidí historii provozu při střídání předchozí směny a hned mají příležitost otevřít a diskutovat případné nejasnosti nebo problémy.
 

Data jsou stále dostupná, 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Informace jsou 100 % objektivní. Pro přístup do aplikace je možné použít aktuální verzi jakéhokoli prohlížeče a zobrazit data na jakémkoli typu zařízení s připojením na internet, včetně mobilního telefonu. Vedoucí výroby tak má aktuální informace vždy po ruce. V současnosti si již nelze představit, že by tiskárna fungovala bez Plantystu.

 

zpět na všechny články

Sdílejte článek na sociálních sítích

Facebook LinkedIn

Potřebujete poradit s výběrem technologie, finalizace nebo s čímkoliv dalším?
Volejte zákaznické centrum +420 321 752 111 nebo kontaktujte naše odborníky.

Instagram Facebook LinkedIn
26
1996-2024
© 2024 Colognia press, a. s.
Developed by KREATURA.CZ