O Colognia press

Žijeme nejen v samolepkách zalepení už víc jak 27 let, během kterých jsme vyrostli v jednu z největších tiskáren v České republice s širokým sortimentem výrobků. Je tedy jasné, že už se jen tak neodlepíme.

Produkty

Portfolio našich produktů zahrnuje širokou škálu samolepicích etiket, flexibilní obaly, shrink sleeve obaly, potisk laminátů i speciální tisky z role na míru klientům.
Pro lepší orientaci můžete také využít inspirace na základě segmentově členěného portfolia.

Oborová řešení

Dodáváme své produkty v rámci širokého spektra zákazníků. Každé oborové řešení má svá specifika a speciální potřeby. Zkušenosti, získané za dobu existence tiskárny Colognia press, jsou naším jedinečným vkladem do profesionální spolupráce s mnoha různorodými klienty.

Technologie

Používáme nejlepší mašiny na světě, které obsluhují skuteční mistři svého řemesla. Na naší kvalitě je to vidět. 

CS EN DE
Zákaznická podpora +420 321 752 111
Instagram Facebook LinkedIn
Blog

Ekologie: téma dnešních dní v Colognia press

Ekologie, recyklace, udržitelnost. To jsou čím dál častěji skloňované pojmy nejen v obalovém odvětví a polygrafii, ale také přímo u nás v Colognia press. Jakožto tiskárna jsme si totiž plně vědomi naší odpovědnosti vůči životnímu prostředí a snažíme se v tomto ohledu dělat každým dnem alespoň malý krůček, který snad bude jednou znamenat velký posun vpřed.​

udržitelnost
Ekologie: téma dnešních dní v Colognia press

Na toto téma jsme se pobavili s naším produktovým manažerem Jirkou Havránkem, který je velkým zastáncem a průkopníkem „eko“ řešení jak napříč naší společností, tak i v osobním životě. Něco málo nám prozradila i specialistka marketingu Míša Kudrnová. Ta do celé diskuze vnesla pro změnu pohled na to, jak ekologická řešení „prodat“.

Ekologie a tiskárna

K nešnímu dni máme takových malých krůčků za sebou několik. Kromě široké nabídky FSC certifikovaných materiálů stojí určitě za zmínku zpracování odpadové mřížky a podkladového nosiče. Odpadu z tohoto titulu vzniká obecně značné množství. Liner jsme schopni nadrtit a snadno separovat. Takový výstup má pak i svoje další využití. U vrchního samolepicího materiálu je to ale o něco horší. „Pracujeme s celou řadou materiálů a lepidel a to situaci komplikuje. Standardně jsme tuto „odpadovou mřížku“ navíjeli na role a následně likvidovali. Dnes postupně přecházíme na systém drcení, díky kterému jsme schopni jednodušeji separovat jednotlivé typy materiálů. Dalším přínosem je i to, že jsme snížili objem odpadu,“ vysvětluje Jirka.

Značných úspor dosahujeme díky efektivnímu plánování výroby. Plánovací systém, který využíváme, neustále přepočítává všechny zakázky a skládá je za sebe tak, aby docházelo k co možná nejmenšímu počtu přestaveb strojů a výraznému snižování materiálů spotřebovaných při nájezdech tisku.

Významné množství odpadu souvisejícího s etiketami vzniká ale i u odběratele. Jakmile jsou etikety použity, vytváří se totiž hned dvojí - jednak v podobě dutinek, na které byly navinuty, jednak jako liner, který je nesl. Svým zákazníkům proto nabízíme sofistikovaný systém vratných dutinek a můžeme jim zajistit odvoz lineru. Jak vysvětluje Jirka: „Dutinky si od zákazníků rádi odebereme a pokud jsou v pořádku, zase je použijeme -  zde ale záleží na konkrétních parametrech a individuální domluvě. Co se týče lineru, jsme schopni zajistit partnera, který se postará o jeho pravidelný svoz. Opět je to o domluvě a možnostech.

Odpovědný přístup volíme i v dalších oblastech. Koncem roku 2014 jsme instalovali technologii na výrobu flexotiskových desek AWP™ od firmy Asahi Kasei, čímž jsme výrazně zvýšili naši tiskovou kvalitu, zlepšili produkční čas stroje a snížili negativní dopad, který má jejich výroba na životní prostředí. V roce 2019 jsme posunuli výrobu desek ještě o další stupeň výše. Jako vůbec první a doposud jediní v Česku a na Slovensku jsme instalovali technologii ESKO XPS Crystal. Toto řešení využívá k paralelnímu přednímu a zadnímu osvitu UV LED diody, které mají v porovnání se standardně používanými UV zářivkami razantně nižší spotřebu elektrické energie. Díky paralelnímu přednímu a zadnímu osvitu se nám podařilo odstranit jeden krok výrobního postupu a zároveň je zabezpečena konsistentní kvalita tiskových desek. Na rozdíl od ostatních technologií nejsou při výrobě desek používány žádné těkavé látky ani nevzniká žádný nebezpečný odpad, pro vymývání desek stačí obyčejná voda. Technologie má tedy násobně nižší dopad na životní prostředí než dříve používané solventní nebo termické řešení, zároveň zanechává nejnižší uhlíkovou stopu.

Ekologické materiály

Na trhu je v současné době už široký výběr eco-friendly materiálů. Za zmínku stojí ty s podílem recyklátu, u kterých dochází k opravdu razantním úsporám. To je názorně vidět z analýzy GreenPrint™.

GreenPrint.jpg

Vybírat lze i z kompostovatelných materiálů nebo materiálů vyrobených z obnovitelných zdrojů a přidaných aditiv. Ty mohou podle Míši zaujmout i z pohledu marketingu: „Představte si vinnou etiketu vyrobenou z recyklátu a s 15% přídavkem vinných hroznů. Je to krásný příklad propojení obalu s jeho obsahem.

Na celou problematiku je ale podle Jirky potřeba nahlížet komplexně: „Nebavíme se tu pouze o tom, že změním-li materiál samolepky, mám vyhráno. Je třeba se na to dívat v rámci celého obalu.“ Vhodným řešením mohou být výrobky z tzv. monomateriálu. Jedná se o obal produktu, který je vyroben ze stejného materiálu jako jeho etiketa. To může významně usnadnit jeho opětovné použití a recyklaci.

Všechny výše zmíněné druhy materiálů ve své nabídce máme a rádi vyrobíme vzorky vašich stávajících etiket přenesených na jakýkoli z nich.

Buďme v obraze

Započali jsme také sérii webinářů zaměřených právě na ekologické materiály. První webinář proběhl koncem loňského roku a k našemu potěšení měl skutečně pozitivní ohlasy. Další chystáme ve spolupráci s Avery Dennison již za pár dní a stále máte možnost se přihlásit.

Pojďme dělat malé kroky za lepší budoucností společně.

zpět na všechny články

Sdílejte článek na sociálních sítích

Facebook LinkedIn

Potřebujete poradit s výběrem technologie, finalizace nebo s čímkoliv dalším?
Volejte zákaznické centrum +420 321 752 111 nebo kontaktujte naše odborníky.

Instagram Facebook LinkedIn
26
1996-2024
© 2024 Colognia press, a. s.
Developed by KREATURA.CZ