O Colognia press

Žijeme nejen v samolepkách zalepení už víc jak 27 let, během kterých jsme vyrostli v jednu z největších tiskáren v České republice s širokým sortimentem výrobků. Je tedy jasné, že už se jen tak neodlepíme.

Produkty

Portfolio našich produktů zahrnuje širokou škálu samolepicích etiket, flexibilní obaly, shrink sleeve obaly, potisk laminátů i speciální tisky z role na míru klientům.
Pro lepší orientaci můžete také využít inspirace na základě segmentově členěného portfolia.

Oborová řešení

Dodáváme své produkty v rámci širokého spektra zákazníků. Každé oborové řešení má svá specifika a speciální potřeby. Zkušenosti, získané za dobu existence tiskárny Colognia press, jsou naším jedinečným vkladem do profesionální spolupráce s mnoha různorodými klienty.

Technologie

Používáme nejlepší mašiny na světě, které obsluhují skuteční mistři svého řemesla. Na naší kvalitě je to vidět. 

CS EN DE
Zákaznická podpora +420 321 752 111
Instagram Facebook LinkedIn
Blog

Vývoj flexotisku podle Colognia press

Tiskárna za 23 let vyrostla ve firmu s více než 100 zaměstnanci, ročním objemem 40 000 zakázek a tržbami přes 400 milionů Kč. Jaké vnímá tendence v obalech a etiketách? Aneb více ve speciální příloze Novin pro grafický průmysl na téma FLEXOTISK.

tiskové technologie

Colognia press patří mezi podniky s širokým sortimentem výrobků od etiket a speciálních etiket přes visačky, shrink sleeve, flexibilní obaly a vstupenky až po potisk nekonečných pásů folií pro výrobu laminátových tub. Je ryze českou firmou, a zároveň jedním z nejvýznamnějších zaměstnavatelů v kolínském regionu. Za svůj přístup k zaměstnancům, životnímu prostředí a rozvoji regionu byla firma oceněna titulem Vodafone Odpovědná firma roku 2018.

 

Vývoj flexotiskových strojů

Flexotisk je jednou ze základních tiskových technik používaných především ve výrobě etiket a obalů. Z pohledu kvality dosáhl za poslední roky velkých změn. Stroje vyrobené firmou Gallus, které má tiskárna v provozu, jsou v na rozdíl od přechozích generací poháněny servomotory, což umožňuje dosahovat vyšších produkčních rychlostí, ale hlavně preciznější registraci barev v soutisku. Díky jejich modulární konfiguraci, je možné kombinovat flexotisk s ostatními tiskovými technologiemi, ať už se jedná o sítotisk, laminaci, studenou a horkou ražbu apod. Nejmarkantnější pokroky jsou zřetelné v oblasti předtiskové přípravy. Materiály a technologie na výrobu flexotiskových desek současně využívají ekonomičtější a ekologičtější postupy. Podařilo se snížit dopad výroby flexotiskových desek na životní prostředí. Nejvýraznějším krokem vpřed byla v této oblasti instalace technologie na výrobu flexotiskových desek AWP od firmy ASAHI Kasei. Technologie “Pinning technology for Clean Transfer”, použitá u těchto desek, umožňuje kromě jiných výhod tisknout dlouhé zakázky bez nutnosti přestávek nutných k čištění tiskové desky, čímž se dosahuje dramatického zvýšení uptime (produkčního času stroje). Excelentní přenos tiskové barvy je způsoben speciálním chemickým složením tiskových desek, díky nemuž je upraveno jejich povrchové napětí. Tato vlastnost pak umožňuje tisk za použití nižšího tlaku tiskové desky na potiskovaný substrát a zvyšuje její výdržnost. Jako medium pro vymývání desek je použita voda. Technologie má tedy násobně nižší dopad na životní prostředí než dříve používané solventní technologie.

Veliký posun nastal i u tiskových barev, laků a zušlechťovacích fólií pro ražbu. Výsledkem je zvýšení produkční rychlosti, především díky rychlejšímu zasychání barev a snazším přípravám. Souhrn všech těchto inovací vede ke snížení energetické náročnosti celého procesu výroby.

 

Trendy

U konvenčních tiskových technik je na jedné straně viditelný větší zájem klientů o kvalitnější potiskové materiály s větším využitím přímých a speciálních barev a zušlechťovacích Technik. Na druhé straně je skupina klientů, kde je rozhodující pouze co nejnižší cena výsledného produktu. Oběma skupinám lze za použití nových technologií a volbou správné výrobní strategie vyhovět. Tendence také směřují ke zkracování tiskových zakázek kvůli častým obměnám designů tiskovin nebo kvůli potřebám limitovaných edic (sezonní akce, kampaně, letní festivaly, Velikonoce a Vánoce atp.). Z toho vyplývá přesun krátkých flexotiskových zakázek na digitální tiskové technologie, které dnes v tiskárně Colognia press představují zhruba 20 % z celkového obratu, ale zároveň reprezentují 80% celkového počtu tiskových zakázek. Doménou digitálního tisku je personalizace a možnost variabilních dat. Jedinečnost obalů a etiket je oblíbeným marketingovým nástrojem. S tím souvisí tisk obrázků z databází nebo generování náhodných vzorů.

Další je příliv zakázek, které byly dříve doménou hlubotisku a přechází na flexotisk. Jedná se hlavně o oblast flexibilních obalů nebo potisk laminátu pro výrobu tub. Trendy spolu úzce souvisejí, hlubotisk už vzhledem ke snížení objemů zakázek přestává být výhodný a kvalita flexotisku stále roste. „Od kdysi opovrhované technologie bramborového tisku se dnes dostáváme k technologii, která je schopná velmi rychlé reprodukce ve vysokých rozlišeních za rozumnou cenu“ dodal DTP manažer tiskárny Colognia press, Bohdan Holona. Zároveň je ze strany klientů z ekonomických důvodů větší poptávka po kratších dodávkách just-in-time, což opět nahrává digitálnímu tisku.

Tiskárna se zvyšujícím se objemem práce neaplikuje mohutné navyšování personální kapacity, ale naopak hledá možnosti, jak procesy zjednodušit, zrychlit a zkvalitnit. Takové řešení nabízí automatizace procesů. Automatizace je v provozu Colognia press natolik dokonalá, že dokáže propojit interní systém tiskárny se systémy klientů. Data z objednávkového systému zákazníka potom v ideálním případě protékají až na tiskovou desku nebo se mění v data pro digitální tiskové stroje. Informace putují se zakázkou přes kontrolní body až k expedici. Implementace této technologie je perfektní odpovědí na požadavek trhu (zejména zejména z farmaceutického průmyslu).

V procesu je nyní instalace expoziční jednotky ESKO XPS Crystal 4835, která umožňuje souběžný synchronizovaný osvit flexotiskové desky za použití UV-LED diod. Kromě zkrácení celého procesu (nahrazení předního a zadního osvitu pouze jedním krokem) dochází i ke snížení dopadu na životní prostředí odstraněním UV zářivek, které se dnes primárně pro osvit flexotiskových desek využívají. Stabilizací a plnou digitalizací procesu výroby flexotiskových desek získává Colognia press výbornou výchozí pozici pro implementaci tisku sedmi barvami (CMYKOVG), který považuje za hlavní trend ve flexotiskovém oboru.

 

zpět na všechny články

Sdílejte článek na sociálních sítích

Facebook LinkedIn

Potřebujete poradit s výběrem technologie, finalizace nebo s čímkoliv dalším?
Volejte zákaznické centrum +420 321 752 111 nebo kontaktujte naše odborníky.

Instagram Facebook LinkedIn
26
1996-2024
© 2024 Colognia press, a. s.
Developed by KREATURA.CZ